Frihed og ansvar

Frihed og ansvar

Frihed og ansvar

Noget af det bedste, der er kommet ud af mit forløb på de ca. 4 år, jeg fortæller om i mit foredrag ”Fra indre smerte til frihed og balance”, er den følelse af frihed, der er fulgt med.

Nogen vil måske mene, at min fortælling kan gøre ondt i ”deres eget liv”… Når vi spejler os i andres rejse, kan vi nemt rammes i det, der er gemt godt væk i det liv, vi selv lever. Men vil du ikke hellere vækkes end sove dit liv væk?

For - når jeg siger frihed, så mener jeg den frihed det er, at være vågnet fra min ”Tornerose-søvn”.

Vågnet ind i at kunne genkende mønstre, mærke mig selv, mærke mine signaler og være BEVIDST i mine valg i forhold til, hvad der er godt og sundt - og hvad der skal fravælges i mit liv og min hverdag.

Det er frihed! Og det er ikke nødvendigvis det samme som den definition af frihed, som ”normalt” bliver omtalt. Men dybest set har jeg min fulde frihed. Og det er – ja, befriende! J

Jeg har erfaret, at hvis jeg lever i et miljø eller er i en sammenhæng, hvor jeg ikke trives eller hvor der er konflikter, modstand og dårlig energi, ja så påvirkes jeg på alle måder. Min krop begynder at spænde op, min vejrtrækning bliver anstrengt, mine tanker kører i ring og mit humør bliver dårligt.

Alt dette mærkede jeg ikke ”før”...

- fordi jeg var ekspert i at lukke det væk, at skære hovedet fra kroppen og bare køre videre. Det resulterede i ophobninger i mit system, som på ingen måder var sunde for min krop og min psyke. Ophobninger, der langsomt fik mig kørt ud på et overdrev, hvor ”proppen” til sidst ville springe og jeg faldt sammen i depressioner, desperate handlinger og flugtmønstre væk fra det svære – og til sidst til fysisk sygdom, der kunne have taget livet af mig!

Så jeg har fundet min frihed. Og friheden ligger i at kunne mærke og observere mig selv – og derudfra beslutte, om der skal handles. Om jeg skal flytte mig eller jeg skal finde andre måder at være i disse sammenhænge på.

 

************************************

 Og det er frihed! 

************************************

Og med frihed følger ansvar.

Ansvar for at tage ALVORLIGT vare på mig selv! 

Og det ansvar kan medføre, at jeg mister relationer i mit liv, som jeg ellers troede var vigtige. Eller at jeg må skifte retning i mit liv og dermed måske blive dømt fra mine nærmeste eller omverdenen.

Men det er et ansvar, jeg tager alvorligt!

For jeg har mærket, hvad det kan gøre ved mit helbred – på alle måder – når jeg ikke har været klar til at tage det ansvar på mig, men blot har gemt alle symptomerne godt ned i mit system. Fordi det var det, jeg lærte, for at beskytte mig selv, da jeg var et lille barn i andres varetægt.

I dag er jeg voksen (det kan man vist godt sige i en alder af 53 år J ).

Og jeg har ikke længere brug for at underlægge mig andres domme og krav.

Jeg må turde at tage ansvar, turde at skille mig ud, turde at gøre det, JEG mærker, er godt for mig. På den måde vil jeg forhåbentlig også holde mig rask og få et langt liv med mine børn og børnebørn – og alle andre i mit liv, der betyder så meget for mig.

Jeg kunne også have valgt at fortsætte kursen, som jeg var på, før jeg blev syg med depressioner og kræft.

Jeg kunne have fortsat at presse mig selv fysisk, psykisk og mentalt. Jeg kunne have kørt videre af hovedvejen og fulgt strømmen.Ikke at melde fra og til, men bare følge med, som det forventedes af mig. Ikke mærke mine egne grænse og behov - og dermed også melde ud derfra. Jeg kunne være blevet i den verden, jeg havde bevæget mig ind i, som pressede mig mere og mere. 

Og så er jeg sikker på, at jeg ville have fået anerkendelse, opmærksomhed, ros og præstige – lige til jeg væltede igen.

Og når jeg så væltede igen, ville jeg der kunne håbe på kærlighed, anerkendelse og omsorg, fordi det så var synd for mig. Og hvem vil ikke gerne give til en, der har det dårligt?

Det var min gamle ”strategi”. Ikke at det var bevidst, men det var sådan, det blev igennem mit liv!

Men at vælge den kurs igen, er ikke en mulighed for mig. Det ville være med livet som indsats! Og den pris er lige en anelse for høj ;-)

Så frihed – og ansvar! 

Frihed til at gøre det, der er bedst for mig – og dermed mine nærmeste.

Og ansvar for tabte relationer - tabte muligheder - nye muligheder - ansvar for nye valg - ansvar for mit liv!

Frihed..!!

Jeg har skrevet mange digte igennem mit liv, og mest når jeg havde det sværest, når min kurs fik mig helt ned i mørket. Og mange af dem handler om den følelse det er, når jeg var fanget. Når jeg ikke kunne se nogen vej ud.

Når jeg har siddet fast i mørket og ikke haft modet til at gå efter friheden – fordi det medførte et alt for stort ansvar.. Ansvaret for at kunne tackle andres fordømmelser og turde træde nye skridt. Det var dengang!

I dag er nu!


Intet af betydning

Fanget i ligegyldighed
Tomme tanker fra tomme rum
Øjne der ser

Intet af betydning

Holder på frygten
Nærer dens rod
Som nælder der vokser
I golde hulers dyb

Hvem sår frøet
Til angstens stærke vilje?

Hvad kan ellers vokse
I mørke tomme rum
Uden lys og næring
Fra kærlighed og liv?


Er du kommet hjem?

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
Onsdag, 23. oktober 2019

Mød mig på facebook